نوشته شده توسط : دکتر ستایش

آیا تپش قلب در دوران بارداری طبیعی است؟

بدن شما در دوران بارداری دچار تغییرات زیادی می شود. برای برخی (موهایی که سریعتر رشد می کند) مورد استقبال قرار می گیرد، در حالی که برخی دیگر (به جایی می رسند که نمی توانند بند کفش های خود را ببندند).

و همانطور که این تغییرات شکل می‌گیرند، ممکن است از هر درد کوچک، پیچ‌خوردگی و لحظه‌ای از نفس افتادن آگاه شوید.

حتی ممکن است بتوانید ضربان قلب خود را به شکلی که عادت ندارید احساس کنید.

تپش قلب احساس تپش قلب، تند تند یا پرش کردن یک ضربان است. در حالی که ممکن است در لحظه نگران کننده باشد، پزشکان می گویند که این علامت در دوران بارداری بسیار رایج است.

ما از متخصصان خواستیم توضیح دهند که سیستم قلبی عروقی شما در طول بارداری چگونه تغییر می کند و چرا این امر می تواند منجر به تپش قلب شود، به علاوه زمانی که ممکن است نشانه چیز جدی تری باشد.

علل تپش قلب در دوران بارداری

هنگامی که نوزادی را حمل می کنید، سیستم قلبی عروقی شما اضافه کار می کند.

لیزا دی لوین، مدیر برنامه بارداری و بیماری های قلبی در پن مدیسین در فیلادلفیا، می گوید: "تعدادی از تغییرات قلبی در بارداری رخ می دهد، و بسیاری از این تغییرات می توانند در اوایل هفته پنجم شروع شوند."

دکتر لوین توضیح می دهد که به عنوان مثال، مقدار خونی که در سراسر بدن شما در گردش است تا 50 درصد افزایش می یابد تا از بارداری شما حمایت کند، و به قلب نیاز دارد تا سخت تر کار کند.

ضربان قلب شما در حال استراحت نیز در این مدت افزایش می یابد. این می تواند ۱۰ تا ۲۰ ضربه در دقیقه (bpm) افزایش یابد، از سه ماهه اول شروع می شود و در سه ماهه سوم به اوج خود می رسد.

اگر ضربان قلب شخصی در حال استراحت در دهه 80 باشد، می تواند به 100 ثانیه نیز برسد.

دکتر لوین می‌گوید که این غیرطبیعی نیست و می‌افزاید: «بیشتر افراد وقتی ضربان قلبشان بالای ۹۰ ضربه در دقیقه است، احساس می‌کنند.»

برخی از افراد، حتی کسانی که به طور طبیعی ضربان قلب کمتری دارند، می توانند به ویژه نسبت به تغییرات ضربان قلب حساس باشند.

ضربان سریعتر در دوران بارداری می‌تواند باعث شود که تصور کنید تپش قلب دارید، اما در واقع تنها احساس افزایش ضربان قلب است که این احساس را به شما می‌دهد.

دکتر لوین می گوید از سوی دیگر، آریتمی در دوران بارداری شایع است. اینها اختلالات ریتم قلب هستند که در آن قلب خیلی سریع، خیلی کند یا نامنظم می‌زند.

او می گوید که معمولاً ناشی از افزایش حجم خون در دوران بارداری است که ناحیه ای از قلب را که مسئول کنترل ریتم آن است کشیده می شود که می تواند منجر به انقباضات زودرس دهلیزی یا انقباضات زودرس بطنی شود.

محققانی که در مجله Heart می نویسند، می گویند این ضربان های اضافی قلب هستند که از حفره های فوقانی یا پایینی قلب شما شروع می شوند و این آریتمی ها در بارداری معمولاً خوش خیم هستند.

آیا باید نگران تپش قلب در دوران بارداری باشید؟

به گفته متخصصان ما، در اکثریت قریب به اتفاق مواقع تپش قلب در دوران بارداری جای نگرانی ندارد.

" تپش قلب در بارداری بسیار شایع است. به خاطر داشته باشید که آنها برای همیشه دوام نخواهند داشت. تپش قلب معمولاً مضر نیست و پس از زایمان برطرف می شود."

این بدان معنا نیست که تپش قلب باید همیشه از بین برود.

به طور معمول، " گاهی اوقات بارداری مشکلات را آشکار می کند، زیرا قلب باید سخت تر کار کند. دکتر فدرسپیل می‌گوید تپش قلب می‌تواند اولین علامت مشکلات مهم‌تر در بارداری، مانند عملکرد غیرطبیعی قلب باشد."

برخی از افراد در بارداری دچار بیماری قلبی هستند. بر اساس مطالعه ای در مجله کالج آمریکایی قلب و عروق، از هر 10 نفر، یک نفر آریتمی دارد.

در طول 20 سال گذشته، نرخ آریتمی در دوران بارداری افزایش یافته است، و یکی از دلایل افزایش بروز اختلالات ریتم قلب مانند فیبریلاسیون دهلیزی در جمعیت عمومی (که ممکن است در دوران بارداری عود کند).

در حالی که برخی از آریتمی ها، از جمله آنهایی که در بارداری شایع هستند، خوش خیم هستند، برخی می توانند تهدید کننده زندگی باشند. طبق گفته انجمن ریتم قلب، این انواع نادرتر هستند.

به همین دلیل است که اگر به هر دلیلی نگران هستید، باید با پزشک متخصص زنان و زایمان صحبت کنید که می تواند شما را ارزیابی کند و در صورت لزوم شما را برای آزمایش بیشتر به متخصص ارجاع دهد.

علائم تپش قلب در دوران بارداری

علائم تپش قلب در دوران بارداری تفاوتی با تپش قلب در خارج از بارداری ندارد.

مطمئن نیستید آنچه احساس می کنید تپش قلب است؟ با استفاده از یک ساعت هوشمند با عملکرد ضربان قلب یا قرار دادن انگشت اشاره و وسط روی نبض روی مچ دست و گردن می توانید ضربان قلب خود را در خانه بررسی کنید. 

علائم تپش قلب به تنهایی نشان نمی دهد که مشکلی وجود دارد. اما دکتر لوین و دکتر فدرسپیل به این نکته اشاره می‌کنند که علائم پرچم قرمز همراه با تپش قلب وجود دارد که نیاز به تماس با پزشک را دارد.

علائم تپش عبارتند از:

  • درد قفسه سینه
  • سرگیجه یا سبکی سر
  • خستگی یا ضعف شدید (یا ناگهانی)
  • مشکل در تنفس یا تنگی نفس
  • از حال رفتن

اگر تپش قلب آنقدر آزاردهنده می‌شود که حواس‌تان را پرت می‌کند و شما را از انجام فعالیت دیگری بازمی‌دارد، باید با پزشک خود نیز ارتباط برقرار کنید.

تشخیص تپش قلب در دوران بارداری

اگر در دوران بارداری تپش قلب دارید، به احتمال زیاد پزشک به شما اطمینان می دهد که آنها (یا افزایش احساس تپش قلب شما) طبیعی هستند. تپش قلب ناشی از انقباضات زودرس دهلیزی یا بطنی معمولاً خوش خیم است.

اینها اصلاً نگران کننده نیستند. ما نیازی به درمان آنها نداریم. دکتر لوین می گوید: دانستن اینکه آنها چه هستند اغلب برای بیماران آرامش بخش است.

دکتر فدرسپیل می گوید، اگرچه در برخی موارد، تپش قلب ممکن است مستلزم بررسی یا آزمایش بیشتر باشد.

او توضیح می‌دهد که اگر چنین باشد، پزشکان شما ممکن است از ابزارهای زیر برای کشف آنچه در حال وقوع است استفاده کنند:

سابقه علائم شما پزشک شما ممکن است سوالاتی مانند زمان بروز تپش قلب، احتمال بروز تپش قلب هنگام انجام برخی فعالیت ها، چگونگی تغییر آنها با پیشرفت بارداری و موارد دیگر بپرسد.

  • یک اکوکاردیوگرام. این در اصل سونوگرافی قلب است.
  • EKG (الکتروکاردیوگرام). این تست سیگنال های الکتریکی قلب شما را برای بررسی ضربان قلب شما اندازه گیری می کند.
  • مانیتور هولتر این EKG قابل حمل که فعالیت الکتریکی قلب شما را زمانی که در خانه هستید اندازه گیری می کند. (اگر تپش قلب در طول EKG در مطب رخ ندهد، این می تواند مفید باشد.)
  • آزمایشات خون این موارد به شمارش خون، سطح الکترولیت ها و عملکرد تیروئید شما می پردازد.
  • معاینه فیزیکی

درمان تپش قلب در دوران بارداری

برای بیشتر تپش قلب در دوران بارداری، نیازی به درمان خاصی ندارید. با این حال، کارهایی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید، به خصوص اگر احساس ضربان قلب شما ناراحت کننده باشد.

دکتر لوین ابتدا آبرسانی را توصیه می کند. کم آبی بدن می تواند یک مشکل رایج باشد، به خصوص در ماه های اولیه بارداری که ممکن است حالت تهوع یا استفراغ داشته باشید.

اطمینان از نوشیدن آب کافی می تواند تپش قلب را کاهش دهد. او نوشیدن حداقل 64 اونس در روز را توصیه می کند، اگرچه گاهی اوقات ممکن است برای احساس هیدراته شدن نیاز به نوشیدن 96 اونس داشته باشید.

دکتر فدرسپیل می گوید: اگر معاینه یا هر آزمایش اضافی نشان دهد که علت نگران کننده تری برای تپش قلب شما وجود دارد، مانند کم خونی، اختلال اضطراب یا پرکاری تیروئید (یک تیروئید پرکار)، این علل قابل درمان هستند.

علاوه بر این، ممکن است مشکلی در خود قلب وجود داشته باشد. در این صورت، متخصص قلب و عروق با شما در مورد یک برنامه درمانی برای مشکل قلبی زمینه ای صحبت خواهد کرد.

مشاوره قلبی به مادران باردار می تواند از نظر روحی بسیار کمک کننده باشد. به علاوه حتی چند هفته پس از زایمان نیز لزوم مراجعه به پزشک متخصص قلب و عروق پابرجاست.

چرا که ممکن است مادر تا شش هفته پس از زایمان همچنان مشکلاتی در ضربان قلب و… داشته باشد. به همین دلیل نیاز است تا تحت مراقبت های لازم حتی پس از زایمان قرار گیرد.

آریتمی می تواند هم بر فرد باردار و هم بر جنین تأثیر بگذارد، بنابراین ممکن است برای مدیریت آن به چندین متخصص از جمله متخصص قلب و متخصص طب مادر و جنین ارجاع داده شوید.

طبق انجمن ریتم قلب، ممکن است از دارو، دستگاه‌ها و سایر درمان‌ها استفاده شود.

افزایش فعالیت قلبی در دوران بارداری می تواند شما را بیشتر متوجه به ضربان قلب تون کند. در نتیجه، ممکن است احساس واضح‌تری از تپش قلب خود داشته باشید یا در واقع تپش قلب را تجربه کنید.

در بیشتر مواقع، این مضر نیست و شما به درمان خاصی نیاز ندارید، به جز آبرسانی خوب.

با این حال، اختلالات ریتم قلب و بیماری قلبی ممکن است در دوران بارداری رخ دهد، بنابراین همیشه ایده خوبی است که علائم را مطرح کنید و نگرانی‌های خود را با پزشک متخصص زنان در میان بگذارید.

درباره دکتر رامین بقایی

دکتر رامین بقایی متخصص جراحی عمومی و فوق تخصص جراحی قلب و عروق (کودکان و بزرگسالان) می‌باشد.

ارتباط با دکتر رامین بقایی

آدرس: تهران – خیابان نلسون ماندلا (جردن)، بالاتر از تقاطع حقانی، خیابان پدیدار، پلاک ۶۲، طبقه سوم، واحد ۳۳

شماره تلفن: ۰۲۱۸۸۶۷۰۳۵۰

ایمیل: info @ dr-baghaei.com

اینستاگرام: dr.ramin.baghaei

منبع: https://dr-baghaei.com/

 



:: برچسب‌ها: مشاوره قلب قبل از زایمان , مشاور قلب رایگان , بارداری در مادران دارای بیماری قلبی , بیماری های قلبی در بارداری , عوامل افزایش بیماری های قلبی در بارداری , تشخیص بیماری های قلبی در بارداری , انواع آزمایشات قلبی در بارداری , ,
:: بازدید از این مطلب : 6
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 5 آذر 1403 | نظرات ()