نوشته شده توسط : دکتر ستایش

مدیریت بیماری قلبی در بارداری

بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر در میان زنان است و بر اساس بیانیه علمی جدید، زنانی که در دوران بارداری دچار عوارضی مانند فشار خون بالا یا دیابت بارداری می‌شوند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته در آینده هستند.

بهبود سلامت قلب برای زنان باردار و پس از زایمان بسیار مهم است. تخمین زده می شود 10 تا 20 درصد از زنان عوارض بارداری مانند فشار خون بالا، دیابت بارداری و/یا زایمان زودرس (زایمان قبل از هفته 37) را تجربه می کنند.

این عوارض اغلب به دلیل تغییرات متابولیک و عروقی در دوران بارداری ایجاد می شود.

پیامدهای نامطلوب بارداری به طور فزاینده ای رایج می شوند و به عنوان عوامل خطر مهم برای عوارض طولانی مدت آینده، از جمله افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی، نارسایی قلبی، سکته مغزی، بیماری مزمن کلیوی یا زوال عقل عروقی در نظر گرفته می شوند.

فشار خون بالا شایع ترین بیماری قلبی عروقی در دوران بارداری است و در دو دهه اخیر، افزایش 25 درصدی در پره اکلامپسی وجود داشته است، وضعیتی که با فشار خون بالا و سطح بالای پروتئین در ادرار در دوران بارداری مشخص می شود.

خطر ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری بین ۲ تا ۷ سال پس از زایمان، در زنانی که فشار خون بالا را در دوران بارداری تجربه می‌کنند، در مقایسه با زنانی که فشار خون طبیعی در دوران بارداری دارند، دو تا چهار برابر بیشتر است.

احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 بعدی در زنانی که دیابت بارداری داشته اند در مقایسه با زنانی که دیابت بارداری نداشته اند، هشت برابر بیشتر است.

دیابت بارداری قبلی نیز با دیابت بارداری مکرر در حاملگی های آینده مرتبط است.

چاقی خطر ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری، دیابت بارداری و بیماری قلبی در آینده را افزایش می دهد. چاقی همچنین با فشار خون بالا پس از بارداری همراه است.

زنان با سابقه یک یا چند پیامد نامطلوب بارداری در سنین پایین‌تر در مقایسه با زنانی که هیچ عارضه بارداری نداشتند، حمله قلبی و سکته مغزی را تجربه می‌کنند.

بر اساس این بیانیه، تشخیص زودهنگام و درمان عوامل خطر بیماری قلبی، مانند فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و کلسترول بالا، پس از بارداری ممکن است به پیشگیری از حمله قلبی، نارسایی قلبی و سکته در آینده کمک کند، به ویژه در میان افرادی که تجربه یک یا عوارض بیشتر در دوران بارداری دارند.

فشار خون بالا، یک عامل خطر اصلی برای بیماری های قلبی، عامل 20 درصد مرگ و میر در زنان است و چاقی تأثیر زیادی بر ایجاد فشار خون بالا در زنان دارد.

سایر عوامل خطرزای جنسی عبارتند از:

  • شروع زودرس قاعدگی در دوران بلوغ؛
  • یائسگی زودرس؛
  • اختلالات التهابی و خود ایمنی؛
  • افسردگی و اضطراب، به ویژه در سنین پایین تر؛
  • عوارض بارداری مانند فشار خون بالا، دیابت بارداری، زایمان زودرس و نوزادان کم و زیاد هنگام تولد. 
  • شیمی درمانی برای سرطان هایی که عمدتاً در زنان رخ می دهد مانند سرطان سینه.

بیماری قلبی در بارداری چیست؟

بیماری قلبی (قلبی) در بارداری به مشکلاتی در قلب شما اشاره دارد که در دوران بارداری رخ می دهد. دو نوع اصلی از مشکلات قلبی وجود دارد که ممکن است در دوران بارداری تجربه کنید:

بیماری های قلبی از قبل وجود داشته: اینها بیماری های قلبی عروقی هستند که قبل از باردار شدن به آن مبتلا بوده اید.

این شرایط ممکن است قبلاً هیچ علامت یا نگرانی عمده ای ایجاد نکرده باشد. اما در دوران بارداری، آنها می توانند تأثیر متفاوتی روی شما بگذارند و منجر به عوارض شوند.

بیماری های قلبی که در دوران بارداری ایجاد می شوند: این ها شرایطی هستند که قبل از بارداری نداشتید. برخی بی ضرر هستند، اما برخی دیگر می توانند خطرناک باشند.

اکثر افراد مبتلا به بیماری قلبی می توانند با خیال راحت باردار شوند و بچه سالمی داشته باشند. اما بیماری قلبی عروقی در دوران بارداری گاهی منجر به عوارض جدی می شود.

تغییرات در قلب و عروق خونی در دوران بارداری

بدن شما در دوران بارداری تغییرات زیادی را تجربه می کند. این تغییرات استرس مضاعفی بر بدن شما وارد می کند و قلب شما را مجبور می کند تا سخت تر کار کند.

تغییرات زیر در دوران بارداری طبیعی است. آنها به جنین در حال رشد شما کمک می کنند تا اکسیژن و مواد مغذی کافی دریافت کند.

افزایش حجم خون: حجم خون شما در هفته‌های اول بارداری افزایش می‌یابد و از آنجا ادامه می‌یابد. اکثر افراد در طول بارداری 40 تا 45 درصد افزایش کل حجم خون را تجربه می کنند.

افزایش ضربان قلب: طبیعی است که ضربان قلب در دوران بارداری 10 تا 20 ضربه در دقیقه افزایش یابد. در طول بارداری به تدریج افزایش می یابد و در سه ماهه سوم به بالاترین میزان خود می رسد.

افزایش برون ده قلبی: برون ده قلبی مقدار خونی است که قلب شما در هر دقیقه پمپ می کند. در هفته 28 تا 34، برون ده قلبی شما ممکن است 30 تا 50 درصد افزایش یابد.

این به دلیل حجم خون بالاتر و ضربان قلب سریعتر است. اگر دوقلو باردار هستید، برون ده قلبی شما ممکن است تا 60 درصد افزایش یابد.

این تغییرات ممکن است باعث شود شما علائم زیر را احساس کنید:

  • احساس خستگی شدید
  • سرگیجه 
  • تنگی نفس 
  • تپش قلب (احساس ضربان سریع قلب)

این علائم بخشی طبیعی از بارداری است. اما بخش مشکل اینجاست: آنها همچنین با برخی از علائم بیماری قلبی همپوشانی دارند. بنابراین، ممکن است علائم هشداردهنده بیماری قلبی داشته باشید، اما فکر می‌کنید مشکلی نیست.

به همین دلیل است که بیماری قلبی در دوران بارداری می تواند خطرناک باشد. تشخیص اینکه آیا یک علامت طبیعی است یا باعث نگرانی می شود دشوار باشد.

علائم و نشانه های مشکلات قلبی در دوران بارداری چیست؟

برخی از علائم مشکلات قلبی شبیه به احساسی است که معمولا در دوران بارداری احساس می کنید. این شامل:

  • احساس خستگی شدید (خستگی)
  • نیاز به ادرار کردن مکرر
  • تنگی نفس
  • تورم (ادم) در پاها و مچ پا

این علائم ممکن است بی ضرر باشند. اما آنها می توانند علامت مشکل قلبی باشند اگر:

بعد از هفته 20 بارداری شروع می شوند.

آنها شما را از انجام کارهای عادی روزانه خود باز می دارند.

حتی در هنگام استراحت احساس تنگی نفس می کنید.

تنگی نفس دارید که نیمه شب شما را از خواب بیدار می کند.

علائمی که در دوران بارداری طبیعی نیستند عبارتند از:

  • تاری دید.
  • درد قفسه سینه (آنژین).
  • تپش قلب که بیش از 30 ثانیه طول می کشد.
  • غش (سنکوپ).
  • ضربان قلب سریع (تاکی کاردی).
چگونه بیماری قلبی را در دوران بارداری مدیریت می کنید؟

مراقبت پزشکی و خودمراقبتی می تواند به شما در مدیریت بیماری قلبی در دوران بارداری کمک کند. در اینجا چند نکته وجود دارد:

در قرار ملاقات های پزشکی خود شرکت کنید. شما احتمالاً از یک متخصص زنان و زایمان و یک متخصص قلب مراقبت خواهید کرد. مطمئن شوید که تمام قرارها و پیگیری های خود را حفظ کنید. ممکن است برای بررسی عملکرد قلب خود به آزمایشات منظم (از جمله اکوکاردیوگرام) نیاز داشته باشید.

از اضافه وزن خودداری کنید. از پزشک خود بپرسید که افزایش وزن در دوران بارداری چقدر برای شما بی خطر است.

از استرس دوری کنید. تا حد امکان از موقعیت هایی که باعث ناراحتی عاطفی شما می شود دوری کنید. همچنین، راهبردهای آرامش بخشی را پیدا کنید که به شما احساس آرامش می دهد. کلاس‌های یوگا قبل از تولد ممکن است مفید باشد اگر ارائه‌دهنده شما بگوید که برای شما خوب است.

از یک رژیم غذایی سالم برای قلب استفاده کنید. دستورالعمل های ارائه دهنده خود را در مورد غذاهایی که باید بخورید و غذاهایی که باید اجتناب کنید را دنبال کنید. به طور کلی، سعی کنید مصرف سدیم، قند، چربی اشباع شده و چربی ترانس را محدود کنید.

 ورزش کنید. ارائه دهنده شما به شما می گوید که چند وقت یکبار ورزش کنید و کدام نوع ورزش برای شما بی خطر است. حتما راهنمایی های آنها را به دقت دنبال کنید. ممکن است لازم باشد از فعالیت هایی که فشار زیادی بر قلب شما وارد می کنند اجتناب کنید.

بسته به شرایط شما، پزشک شما ممکن است روشی را برای کمک به عملکرد بهتر قلب شما توصیه کند. معمولاً، بهتر است چنین اقداماتی قبل از باردار شدن انجام شود.

تیم مراقبت پزشکی شما وضعیت شما را ارزیابی می کند و بهترین مسیر را برای شما تعیین می کند.

همچنین ممکن است برای مدیریت برخی شرایط یا عوامل خطر به دارو نیاز داشته باشید. در مورد مصرف داروهایی که در دوران بارداری برای شما بی خطر هستند و کدام یک پرخطر هستند، با پزشک خود مشورت کنید.

اگر بیماری قلبی دارید و قصد بارداری دارید، اکنون وقت آن است که با پزشک خود صحبت کنید. خطرات را بسنجید و چگونه می توانید وضعیت قلبی خود را در دوران بارداری مدیریت کنید.

اگر حاملگی ناخواسته را تجربه می کنید، همچنین بسیار مهم است که فوراً با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما خطر شما را از نظر عوارض ارزیابی می کند.

آنها همچنین ممکن است داروهای بیماری قلبی شما را تغییر دهند تا برای بارداری ایمن تر شوند

اگر بیماری قلبی ندارید، هنوز مهم است که بدانید چگونه مشکلات غیرمنتظره قلبی می تواند بر بارداری تأثیر بگذارد.

با پزشک خود در مورد عوامل خطر خود صحبت کنید. با پزشک خود همکاری کنید تا خطر خود را کاهش دهید تا بتوانید بارداری ایمن و سالم داشته باشید.

دکتر رامین بقایی متخصص جراحی عمومی و فوق تخصص جراحی قلب و عروق (کودکان و بزرگسالان) 

آدرس: تهران – خیابان نلسون ماندلا (جردن)، بالاتر از تقاطع حقانی، خیابان پدیدار، پلاک ۶۲، طبقه سوم، واحد ۳۳

شماره تلفن: ۰۲۱۸۸۶۷۰۳۵۰

ایمیل: info @ dr-baghaei.com

اینستاگرام: dr.ramin.baghaei

منبع: https://dr-baghaei.com/ 

 





:: برچسب‌ها: فوق تخصص جراحی قلب و عروق , پزشک متخصص قلب و عروق در بارداری , انواع آزمایشات قلبی در بارداری , خطر بیماری قلبی در دوره بارداری , درمان بیماری های قلب , بیماری های قلبی در بارداری , مشاوره قلبی به مادران باردار ,
:: بازدید از این مطلب : 196
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 16 اسفند 1402 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: